maanantai 18. huhtikuuta 2016

Dallaspullat

Minulle korvapuustit ja dallaspullat ovat pullien aatelia. Pääsiäisenä rahkapullia tehdessäni onnistuin vahingossa tekemään sen näköisiä dallaspullia kuin kaupassa on, mutta koska olin puhelimessa yhtäaikaa kuin tämä hieno erhe tapahtui, minulla ei ollut hajuakaan kuinka miten siinä olin onnistunut. Pienen käytännön tieteellisen kokeilujen jälkeen uskon löytäneeni vastauksen siihen ongelmaan! Kaiken A ja O on siinä missä vaiheessa tekee painauman täytettä varten: se tulee tehdä pienen kohotusajan jälkeen ja antaa sitten vielä rauhassa olla kohoamassa. Muuten uunissa ollessa pullaan tehty kuoppa plupsahtaa ylös lämmön vaikutuksesta.

Tämä oli "kuinka tehdä kaupan dallaspulien näköisiä pullia" -kokeen yksi koejäsen, joka ei kuitenkaan ollut "onnistunut" tapaus
DALLASPULLAT

Pullataikina:
4 dl täysmaitoa
1 dl vettä
1 rkl kaardemummaa
50 g hiivaa
1 ½ dl sokeria
2 munaa
100-150 g pehmeää voita
16-17 dl jauhoja 
1 tl suolaa

  1.  Alusta pullataikina monitoimikoneella tai käsin liottamalla hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siihen kaardemumma, sokeri, munat ja litra jauhoja. Kun jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti taikinaan lisää pehmeä voi ja suola. Lisää lisäksi hiljalleen loput jauhoista kunnes taikina on sopivaa. 
  2. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan lämpimään ja  vedottomaan paikkaan puolesta tunnista tuntiin, kunnes taikina on selvästi kohonnut noin kaksinkertaiseksi. 
  3. Valmista dallastäyte 
Dallastäyte:
200 g maitorahkaa
2 tl vanilijasokeria
1 pss (~60 g) vanilijakastikejauhetta
100 g pehmeää voita
1 muna
1 dl mantelirouhetta

  1. Sekoita kaikki muut ainekset keskenään, mutta lisää vanilijakastikejauhe vasta juuri ennen pullien päälle levittämistä
Kokoaminen:

  1. Kun pullataikina on kohonnut pyörittele siitä pyöreitä pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle noin 5 minuutiksi ja sen jälkeen pyörittele esim juomalasin pohjalla pyöreä painauma pullan keskelle. Jätä pullat kohoamaan vielä 5-10 minuutiksi ja pane uuni päälle lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Täytä painaumat dallastäytteellä. Jos painaumat ovat ehtineet sulkeutua, pyöritä lasilla vielä kerran painauma. 
  3. Voitele munalla pullan reunat ja pistä uuniin noin 10-15 minuuttiksi riippuen uunintehosta ja pullien koosta
  4. Nauti

Tilannekuvaa pulla varkaasta ja pullan täytteestä ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti