tiistai 9. helmikuuta 2016

Itsenäisyyspäivätäytekakku

Itsenäisyyspäivänä juhlistimme samalla mummun 90-vuotispäiviä. Lähisukulaisia tuli siten käymään kaffeilla, ja sain tehdä ensimmäisen isomman kakkuni. Tein korkealaitaiseen 26 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan seitsemän M-koon munan kakkupohjan tavallisella tilavuuteen perustuvalla sokeripohja reseptillä. Täytteeksi tuli vadelma- ja valkosuklaamousse. Koska kyseessä oli myös itsenäisyyspäivä, tuli koristeiden olla sen mukainen: valkoista ja sinistä.

Kakku sai kehuja vierailta raikkaasta maustaan ja kauniista ulkonäöstä. Omaksi onnekseni vadelmamousse piti eikä lässähtänyt kasaan. En ollut mitannut vadelmien määriä ja moussesta tuli liian löysää. Tietenkin myös laitoin se alimmaiseksi enkä valkosuklaamoussea, joka oli paljon jämäkämpää, johtuen suklaan jo itsessään toimiessaan hyydykkeenä. :P Sen virheen korjasin tähän reseptiin. :)

Sysitumma kiille on tehty mustikoista puristetuista mehusta. Tätä ohjetta en kuitenkaan laittanut, koska asian voi tehdä yksinkertaisemmin käyttämällä esim. mustikkamehua tai keittoa ja sinistä elintarvikeväriä. Mutta itse en liiemmin välitä kaupallisista väriaineista ruuissa, joten tumman puhutteleva sinisen sävy täytyi saada toisinkeinoin: puristamalla itse pakastemarjoista mehua. Pakastemarjoja meni paljon, koska halusin minimoida vedenmäärän ja siten säilyttää sinisyyden. Laimentamalla vedellä mustikkahan värjäytyy tunnusomaisensa kauniin violetiksi.

Jos kuitenkin tahtoo välttää minun laillani elintarvikevärejä ja tahtoo tumman sinistä: sulata pakastemustikoita, purista niistä nestettä esim. lusikalla ja valuta se astiaan. Tee tätä niin kauan, että saat vähintään 3 dl ja voit loput 1 dl laittaa vaikka mustikkamehua. Lopuksi hämmästele mitä teet lytätyillä ja lähes kaiken elämän eliksiirinsä menettäneillä mustikoilla, jätä ne jääkaappiin ja toivo keksit sen seuraavana tai sitä seuraavana päivänä.

Valkosuklaa- ja vadelmamousse täytekakku



VALKOSUKLAA-VADELMAMOUSSETÄYTEKAKKU 

POHJA

7  munaa (M-koko)
sokeria
vanilijasokeria
2 tl leivinjauhetta
vehnäjauhoja
perunajauhoja

  1. Pane uuni lämpenemään 175 C ja voitele ja korppujauhoita kakkuvuoka (26 cm). 
  2. Tee pohja tilavuuden mukaan: mittaa samankokoisiin juomalaseihin saman verran sokeria kuin rikotut kananmunat veivät. Mittaa yhteen lasiin vielä samanverran kuivia aineita: 75 % vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta ja loput perunajauhoja. 
  3. Vaahdota munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi
  4. Yhdistä siivilän läpi nuolijalla nostellen kuivat aineet. Varo ilmavuuden menettämistä.
  5. Kaada seos kakkuvuokaan ja laita se uuniin noin 40 minuutiksi, kunnes se on kypsä

VALKOSUKLAAMOUSSE

150-200 g valkosuklaata
200 g vanilijatuorejuustoa (tai sitruunatuorejuusto)
2,5 dl Flora vanillaa
vanilijasokeria maun mukaan
4 liivatelehteä
loraus kuumaa vettä

  1. Laita liivatelehdet kylmään veteen liukenemaan.
  2. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä.
  3. Vaahdota kerma ja lisää siihen sokeri.
  4. Pehmennä toisessa astiassa tuorejuustoa sähkösekoittimellä pienellä teholla sekoittaen.
  5. Kaada kädenlämpöinen valkosuklaa tuorejuustoon ja sekoita. Lisää kermavaahto nuolijalla käänellen.
  6. Kiehuta vettä esim. vedenkeittimessä. Purista vesi pois liivatelehdistä ja laita kuppiin/kulhoon. Lisää kuuma vesi ja valuta liivatteet ohuena nauhana koko ajan sekoittaen valkosuklaatuorejuustokerma -seokseen.
  7. Kaada kakkupohjalle. 
  8. Anna jähmettyä vähintään 1-2 h kylmässä. Pakaksessa nopeammin. 
  9. Valmista vadelmamousse sillä välin.

VADELMAMOUSSE

200 g pakastevadelmia
4 liivatelehteä
500 g maitorahkaa
sokeria maun mukaan
(loraus sitruunan mehua)
loraus kuumaa vettä

  1. Pane liivatelehdet kylmään veteen liukenemaan
  2. Sulata vadelmat mikrossa täydellä teholla aina 30 sekunnin sykleissä välillä tarkitaen tilannetta
  3. Soseuta vadelmat sauvasekottimella
  4. Notkista maitorahkaa hiemaan sähkövatkaimella kulhossa ja lisää siihen vadelmasose. Mausta sokerilla ja sitruunanmehulla halutessasi.
  5. Kiehuta vettä esim. vedenkeittimessä. Purista liivatteista vesi pois ja laita ne kulhoon/mukiin. Lisää loraus kuumaavettä ja sekoita ohuena nauhana maitorahkavadelma -seokseen. 
  6. Kaada vadelma mousse kakkuvuokaan. 

Resepti on muunnos Ilta-Sanomien Ylioppilaan suklaa-vadelmakakusta



KIILLE
4 dl mustikkamehua
4 liivatelehteä
loraus kuumaa vettä


  1. Laita liivate lehdet likoamaan vähintään 5 minuutiksi kylmään veteen.
  2. Kiehuta vettä esim. vedenkeittimessä
  3. Purista liivatteista vedet ja laita ne kuppiin. Lisää kuuma vesi ja sekoita mustikkamehuun kokoajan sekoittan. 
  4. Kaada hyytyneen kakun päälle.
  5. Anna kiilteen jähmähtyä. Ja kortistele haluamallasi tavalla.



Yläkuvaa kakun koristeeesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti