keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Laskiaspullat

En kiellä: tykkään, ja paljonkin, pullasta. Joskaan en aina sen tekemisestä. Syytä en varsinaisesti tiedä. Ehkä se on siksi, että se on "peruspullaa" - kaikkein tavallisin, arkisin ja tylsinkin kahvivehnänen. Vaivatontahan (hah, miten tyhmä puujalka -vitsi! Kokeltaapa iskeä tällä joku baarissa) sen teko ei taas suinkaan ole. Täydellisen pullan teko vie aikaa. Mutta sitten, kun pullataikinan perusresepti ja idea on nakutettuna selkärangasssa, sujuu sen teko muiden askareiden ohdella kuin vettä vaan!

Pullan tekoon on omat koulukuntansa: osa kohottaa kahdesti ja osa kolmesti eli toisin sanoen tekee juureen. Oman kokemukseni mukaan kaksi kohotus kertaa riittää, ja se on myös nopeampaa.  Reseptin lisäksi pullan tekoon liittyy sellaisia niksejä joita ei opi kuin vain ja ainoastaan tekemällä. Näitä ovat mm. oikea pullan koostumus. Eli siis, ei kun vaan leipomaan! :D

Laskiaspullalautanen
LASKIASPULLAT

5 dl maitoa tai vettä
1 1/2 rkl kaardemummaa
50 g tuoretta hiivaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
125 g voita
1 tl suolaa
~ 16 dl jauhoja

  1. Lämmitä 4 dl vettä tai maitoa reiluusti kädenlämpöiseksi. Lisää siihen kaardemumma. Sekoita jonkin aikaa ja lisää kylmää vettä/maitoa loppu 1 dl, jotta neste olisi kädenlämpöistä. 
  2. Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva murustellen. Sekoita.
  3. Lisää munat ja sokeri. Sekoita sekaisin.
  4. Lisää 5 dl jauhoja ja hämmennä ne hyvin taikinaan. Lisää vielä toiset 5 dl, ja sekoita sekaisin.
  5. Voi kannattaa ottaa hyvissä ajoin lämpenemään, koska huoneenlämpöinen pehmyt voi on parasta. Lisää se taikinaan.
  6. Vaivaa hiljalleen puuttuvat jauhot kunnes taikina on kiinteää, mutta vielä joustavaa. Lisää viimeisenä suola ja vaivaa tovi taikinaa, välillä voimakkaammin, jotta sitkoa muodostuisi. 
  7. Nosta taikina liinan alle vedottomaan paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi tai noin kaksinkertaiseksi.
  8. Leivo taikinasta pyörylöitä, anna kohota ja paista 200 C 10-15 min.
  9. Anna jäähtyä, halkaise ja täytä hillolla/mantelimassalla ja kermavaahdolla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti